S&H MALABAR ESPRESSO INDIA 1kg

Sztuk:
DO KOSZYKA
139 PLN

opakowanie 1kg

 

O smaku: Malabar charakteryzuje się ostrym, orzechowym smakiem. Słodkie espresso z grubej, tłustej kremie.

Region: Karnataka / Coorg / Indie
Wysokość upraw: 1000-1400
Rodzaj ziarna: SL795
Ziarno Monsooned Malabar jest zebrane w okresie od lutego do maja. Ze względu na specjalny proces przetwarzania jagody kawy muszą być duże i mocno dojrzałe, a także całkowicie nienaruszone. Monsun to nazwa procesu, w którym suszone ziarna kawy są narażone na azjatycki sydvest monsunen czyli azjatycki wiatr monsunowy. Kawe rozsypuje się po podłodze w dużych magazynach z otwartymi ścianami i podczas monsunu słony wiatr wysusza wisienki kawy. Po ośmiu dniach wiśnie kawy pod wpływem wiatru Monsoon pękają. Słone, morskie powietrze i monsunowy deszcz oraz wiatr sprawia, że kawa ulega całkowitej transformacji - zarówno w wyglądzie jak i smaku.